Erytrol

Erytrol

Opis preparatu – właściwości:

Erytrytol, to naturalny, niskokaloryczny cukier o delikatnym słodkim smaku. Zaliczany jest do alkoholu cukrowego. Jest to tzw. substytuty cukru, który pozyskuje się z roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest m. in. ksylitol. W naturze erytrytol występuje w niewielkich ilościach w warzywach, owocach, grzybach i w winie, piwie czy serze sojowym. Najczęściej pozyskiwany jest z naturalnego cukru roślinnego. Cukier miesza się z wodą, poddaje fermentacji, krystalizuje, a następnie dokładnie suszy. Gotowy produkt ma postać białych kryształków lub proszku, który z wyglądu przypomina cukier. Erytrytol to w 100% naturalny substytut cukru bez kalorii.


Stosowanie:

Erytrol stosuje się jako zamiennik cukru. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Redukuje kaloryczność potraw. Osiąga około 75% słodyczy tradycyjnego cukru. Zastępując w przepisach cukier erytrolem, należy pamiętać, że na każde 100g cukru przypada od 120 do 140g erytrolu.