Karob proszek

Karob proszek

Opis preparatu – właściwości:

Karob nazywany jest, też szarańczakiem strąkowym i ceratonią. Jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie. Karob to gatunek zimozielonego drzewa, należącego do rodziny bobowatych. Występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, a jego strąki są nazywane „chlebem świętojańskim”. Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.


Stosowanie:

  • Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
  • Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
  • Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
  • Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.