Len mielony

Len mielony

Opis preparatu – właściwości:

Nasiona lnu, nazywane siemieniem lnianym, posiadają wiele wartości odżywczych. Choć należą do produktów roślinnych zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 (zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach). Oprócz tego dużą zaletą siemienia lnianego jest jego stosunkowo niska cena. Do najpopularniejszych rodzajów należą: siemię brązowe lniane oraz złociste, które jest łagodniejsze w smaku. Dostępne są ziarna sprzedawane w całości, jak również w formie zmielonej. Jednak produkt zyskuje, gdy jest mielony na bieżąco, tuż przed spożyciem. Siemię lniane stanowi bogactwo naturalnego błonnika, który usprawnia pracę jelit, a także witamin i minerałów. Niezwykle wartościowy okazuje się też olej lniany zawarty w ziarnach siemienia. Nasiona lnu są źródłem naturalnych witamin z grupy B, magnezu i żelaza. To zdecydowanie produkt, który można zaliczyć do rodzimych superfoods.


Stosowanie:

Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno wynosić więcej niż 2-3 łyżki. Można posypać nim różne rodzaje posiłków – nadaje się do sosów, jogurtów, sałatek, zup, kanapek i pieczenia. Smak siemienia jest neutralny.