Nasiona chia

Nasiona chia

Opis preparatu – właściwości:

Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są niskokaloryczne i odżywcze – to ich ogromna zaleta. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”… Nasiona chia są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy,który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Nasiona chia są również źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwi hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi. Ponadto nasiona chia są bogate w wartościowe białko i z tego powodu ich wartość szczególnie doceniają wegetarianie. Stanowią skarbnicę wapnia i fosforu.


Stosowanie:

Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów. Można je dodawać między innymi do:

  • Koktajli,
  • Puddingów,
  • Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
  • Musli, płatków, owsianki,
  • Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
  • Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
  • Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
  • Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
  • Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.