Olej kokosowy extra virgin

Olej kokosowy extra virgin

Opis preparatu – właściwości:

Olej kokosowy Extra Virgin jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku. Zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego, który wspiera odporność. Jest źródłem tłuszczów nasyconych (trójglicerydów średniołańcuchowych MCT), które odpowiednio dawkowane są zamieniane na energię i wspomagają metabolizm.


Stosowanie:

Środek spożywczy

  • Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
  • Do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.