Ostropest plamisty

Ostropest plamisty

Opis preparatu – właściwości:

Ostropest to jednoroczna roślina, znana już od czasów starożytnych. Dużą popularność ostropest zyskał w średniowieczu, kiedy otrzymał dodatkową nazwę: oset Najświętszej Marii Panny. Ostropest rośnie, obecnie w obszarze Morza Śródziemnego, Europie i Ameryce Północnej. Osiąga wysokość do 1,6 metra. Wyglądem roślina ta przypomina oset – popularny chwast. Zawarta w niej sylimaryna odpowiada za podnoszenie poziomu glutationu w wątrobie, ten zaś zapobiega uszkadzaniu komórek narządu. Ostropest plamisty cechuje się także wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz białka. Ostropest dostępny jest w ziarnach, które można zmielić samodzielnie lub w wersji już zmielonej.


Stosowanie:

Ostropestem można posypać wiele rodzajów pożywienia (nie ma określonego smaku), np. musli, sałatki, warzywa, kanapki itp.