Pestki moreli

Pestki moreli

Opis preparatu – właściwości:

Pestki moreli w swoim składzie zawierają amigdalinę, nazywaną witaminą B17, której przypisuje się działanie antynowotworowe. Dodatkowo posiadają one zbawienny wpływ na układ trawienny regulując jego działanie i zapobiegając zaparciom. Składniki zawarte w amigdalinie wykazują także działanie wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego. Ważnym składnikiem pestek moreli są również przeciwutleniacze, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko rozwoju wielu chorób.

Pestki moreli ze względu na zawartość amigdaliny, która w większej dawce może być niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia, powinny być spożywane w ilości nie przekraczającej dwóch pestek dziennie.


Stosowanie:

Do 2 sztuk dzinnie wg. UE.Jako dodatek do różnych potraw zimnych jak i lekko ciepłych np. koktajli czy dżemów domowej roboty..