Quinoa Komosa ryżowa

Quinoa Komosa ryżowa

Opis preparatu – właściwości:

Quinoa, to inaczej komosa ryżowa. Pochodzi z Ameryki Południowej i zaliczana jest do grupy pseudozbóż (czyli ziaren, które nie są zbożami, ale zawierają dużą ilość skrobi). Komosa posiada niski indeks glikemiczny i cechuje się wysoką zawartością błonnika. Quinoa biała jest najdelikatniejszą w smaku odmianą komosy i najbardziej pęcznieje ona podczas gotowania. Przed gotowaniem ziarna należy wypłukać, po czym zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Komosa ryżowa biała z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Komosa ryżowa jest źródłem błonnika, białka i witaminy B2 (ryboflawiny). Cechuje się wysoką zawartością tiaminy (wit. B1) i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku, potasu.


Stosowanie:

Ziarna komosy przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej, bieżącej wodzie; gotować ok. 15 min. Po tym czasie można zdjąć je z gazu i zostawić na ok. 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęły i wchłonęły więcej wody. Quinoa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przeźroczyste i szkliste, a białe ogonki wyraźne.Można ją wykorzystywać, jako dodatek do codziennych, szybkich dań.