Żurawina

Żurawina suszona cięta

Opis preparatu – właściwości:

Żurawina suszona ma kwaskowaty smak. To jeden z owoców, których zdrowotne działanie docenione zostało tysiące lat temu przez indiańskie ludy i wykorzystywane jest do dziś. Owoce żurawiny zawierają naturalny potas, mangan, miedź oraz jod. Prócz tego w ich składzie znajdą się też przeciwutleniacze i flawanoidy. Żurawina jest również bogatym źródłem błonnika, który jest znany z dobroczynnego wpływu na uciążliwe zaparcia i witamin B1, B2, B6, C, E, a także minerałów takich jak potas, sód, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Żurawina stanowi częsty składnik preparatów i suplementów zalecanych do stosowania w przypadku wystąpienia zapalenia dróg moczowych i problemów z pęcherzem. Obecność w jej składzie antyoksydantów chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i działa antybakteryjnie.


Stosowanie:

Świeżą żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana.